sobota, 5 kwietnia 2014

Owoce pod beza i kruszonka

     Znalazlam sie w Niemczech na tygodniowej wymianie miedzy szkolami muzycznymi. Stacjonujemy w Heidelbergu i mieszkamy u tutejszych rodzin. Mialam nadzieje, ze trafie do krzepkiej Fraulein, od ktorej wezme przepis na Kartoffelsalat i dowiem sie czegos o lokalnych specjalach, ale jak zwykle rzeczywistosc zweryfikowala moje wyobrazenia. Dwaj koledzy mieli okazje zjesc u swojej gospodyni upieczony przez nia chleb i jej roboty krem czekoladowo-bananowy, ja natomiast musialam zadowolic sie kupnymi bulkami i dzemami. Posilki, ktore podawano nam w szkolach, tez byly rozczarowaniem. Na obiad dostalismy kotlety o smaku parowek czy tez parowki w ksztalcie kotletow, natomiast na brunchu oprocz typowego sniadaniowego stolu szwedzkiego bylo marne sushi bez dodatkow i tluste chili con carne.
     Nie powinnam jednak narzekac, bo miasto jest naprawde piekne, a wiosna znajduje sie tu juz w dalszym stadium rozwoju niz u nas. Odwiedzilam tez dwa miasteczka, Eberbach i Speyer. Urzeklo mnie zwlaszcza polozone nad rzeka Eberbach, ze swoimi waskimi uliczkami, zaulkami i  bajkowymi domkami.
     Tesknie jednak za kulinarnymi doznaniami i wspominam deser, ktory spalaszowalam z rodzicami przed wyjazdem, robiac uprzednio uzytek z ich piekarnika, ktory wciaz pozostaje dla mnie w strefie marzen.
      W oczekiwaniu na letnie owoce warto korzystac z zapasow jablek i gruszek. Wzielam wiec jablko, gruszke, bialka pozostale po pieczeniu kruchego ciasta i kruszonke z jego resztek. Wykorzystalam w ten sposob nieuzytki z lodowki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby przygotowac ten deser od podstaw. Mozna tez zrezygnowac z jajek i zrobic zwykly crumble czyli owoce z kruszonka z masla, maki i cukru lub zrobic bezowa pierzynke, a z zoltek upiec potem kruche ciasto. Kuchenna kombinatoryka.
      Jak widac blogowanie uzaleznia. Nie potrafie wytrzymac tygodnia bez nowego wpisu.


JABLKO I GRUSZKA POD BEZA I KRUSZONKA

duze jablko, duza gruszka, 2 lyzki masla, plaska lyzka cukru, lyzeczka cynamonu, lyzeczka sproszlowanego imbiru

Beza:
2 bialka w temperaturze pokojowej, 150 g cukru, szczypta soli

Kruszonka:
niewykorzystane resztki kruchego ciasta lub 200 g maki, 100 g cukru, 100 g miekkiego masla


Jablko i gruszke obieramy ze skorki, kroimy w cwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w cienkie plasterki.
W garnku rozpuszczamy maslo, chwile podsmazamy na nim owoce. Dodajemy przyprawy i cukier. Mieszamy delikatnie i czekamy, az cukier sie rozpusci.
Ukladamy owoce w naczyniu zaroodpornym.
Bialka ubijamy ze szczypta soli. Stopniowo dodajemy cukier, ciagle miksujac na najwyzszych obrotach, az uzyskamy sztywna, lsniaca piane. Wykladamy ja na owoce.
Z cukru, masla i maki wyrabiamy palcami kruszonke. Posypujemy nia owoce.
Wstawiamy na 20 minut do piekarnika z termoobiegiem, rozgrzanego do 180 st. Kruszonka powinna sie zezlocic.
Po tym czasie obnizamy temperature do 100 st., uchylamy drzwiczki piekarnika i jeszcze 10 minut suszymy warstwe bezowa.
Jemy niemal od razu, na cieplo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz