sobota, 28 lutego 2015

Spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami

     To danie zachwyci wielbicieli krewetek. Ja krewetki bardzo lubię, za ich wyjątkową konsystencję - twardo-miękką, lekko chrupiącą i za ich delikatny morski aromat. Są główną atrakcją tej prostej, pysznej pasty, która stanowi dla nich wyśmienite, nie dominujące tło. 

     Jeśli nie macie nic przeciwko krewetkom, spróbujcie koniecznie tego makaronu. To też dobry wybór, jeśli niewielkim nakładem pracy chcecie zrobić wrażenie na gościach. Proste, a jednak wykwintne. 


SPAGHETTI Z KREWETKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI


500 g makaronu spaghetti, 250 g krewetek (opakowanie krewetek mrożonych) 10 suszonych pomidorów i łyżka zalewy od nich, 50 g masła, 4 ząbki czosnku, 2 fileciki anchois, pół pęczka pietruszki, czarny pieprz, sól, oliwa


Krewetki rozmrażamy, pomagając sobie strumieniem ciepłej wody. 

Gotujemy makaron w porządnie osolonej wodzie, a w międzyczasie bierzemy się za pozostałe składniki.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy trochę oliwy i trochę oleju - zalewy od suszonych pomidorów. Na jeszcze zimny tłuszcz wrzucamy czosnek, podgrzewamy. Smażymy aż się  zrumieni, pod koniec dodając anchois, które łyżką rozprowadzamy na pastę. Teraz dorzucamy pokrojone w paski suszone pomidory.

Następnie rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy krewetki i całość dusimy 5 minut pod przykryciem. 

Makaron odcedzamy, ale zostawiamy kilka łyżek wody, w której się gotował. Spaghetti łączymy dokładnie z całą zawartością patelni oraz 1/4 kubka wody od gotowania makaronu i gotujemy jeszcze minutę, ciągle mieszając.

Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz