sobota, 21 lutego 2015

Ciepłe śniadanie na słodko: placuszki bananowe

     Było ciepłe śniadanie na słono, więc pora na propozycję ciepłego śniadania na słodko. Jak dowiodły batoniki daktylowe, słodko wcale nie musi oznaczać niezdrowo. Placuszki bananowe też nie zawierają cukru dodanego, bo składają się z bananów, jajek, pełnoziarnistej mąki i sody oczyszczonej. Jeśli soda budzi czyjeś wątpliwości, to spieszę z zapewnieniem, iż ma ona liczne zastosowania w medycynie, nawet w zapobieganiu nowotworom i leczeniu ich.

     Bananowe ciasto doprawiłam miodem, którego zdrowotnych właściwości nie trzeba chyba przedstawiać oraz cynamonem, który zwiększa dopływ krwi do mózgu, co może przydać się w sytuacjach biznesowych lub sypialnianych (choć lepiej nie łączyć jednego z drugim). Dodatkowo ta stosowana od wieków przyprawa działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, więc sprawdzi się jako oręż w walce z przeziębieniem. Następnym razem będę jeszcze pamiętać o szczypcie kurkumy, dla koloru i oczywiście zdrowia. Kurkumina też ma silne działanie przeciwzapalne, a także pomaga chronić DNA.

      Jak widać argumentów naukowych za takim śniadankiem nie brakuje, ale ważny jest przecież także aspekt smakowy. Zapewniam, że on też przemawia na korzyść tego przepisu. Bananowe placuszki są lekkie, delikatnie, mięciutkie i puszyste. Idealne dla dzieci - tych nieletnich i tych ukrytych w pełnoletnich.


PLACUSZKI BANANOWE


Na ok.  10 placuszków:

3 banany, 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej), łyżeczka esencji waniliowej (niekoniecznie), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka miodu (miód dodajemy do ciasta lub polewamy nim placuszki bez jego dodatku), szczypta soli, duża szczypta (albo i dwie) cynamonu, szczypta kurkumy, odrobina oleju do smażenia


Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Najłatwiej zrobić to za pomocą blendera, ale widelcem też się da. Na niewielkiej ilości oleju (użyłam ryżowego) smażymy małe placuszki. Są dość wiotkie i miękkie, a jednak jakoś udaje się je odwrócić na drugą stronę. Nieoceniona będzie jednak patelnia do naleśników czy po prostu z powłoką nieprzywieralną. 

Placuszki z dodatkiem miodu będą pyszne bez żadnych dodatków, ale można oczywiście dorzucić do nich trochę owoców - zimą będą świetne ze świeżym ananasem, latem z malinami, borówkami lub jagodami.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam placki bananowe, a najbardziej z dodatkiem gorzkiej czekolady i kokosa. Twoje wyglądają bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń