niedziela, 20 lipca 2014

Kruche ciasto z wiśniami i bezą

     Beza i owoce to połączenie, które nigdy mi się nie nudzi i które prezentowałam już tutaj w różnych konfiguracjach. Pod pianą z białek piekłam gruszki w syropie, gruszki z jabłkami, cytrynowy curd oraz cytrynowy curd z malinami.

     Dzisiaj podaję przepis na proste ciasto na kruchym spodzie, w którym beza otula wiśnie. Pyszne będzie także z czerwonymi porzeczkami albo agrestem. Jako, że nigdy nie mam dość takich wypieków, to myślę, że wkrótce powstaną wersje z innymi owocami.




KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I BEZĄ


spód: 
200 g mąki, 120 g zimnego masła, 100 g cukru, 2 żółtka

wierzch:
4 białka, 150 g cukru, 600 g wiśni (lub innych kwaśnych owoców), 100 g mielonych migdałów, szczypta soli


Jak to w przypadku ciast z kruchym spodem, od niego właśnie musimy zacząć.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy ją z cukrem, siekamy z zimnym masłem, a na koniec szybko zagniatamy z żółtkami. 
Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie wylepiamy nim dno formy, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy  przez 25 minut w 160 stopniach.

Czeka nas tutaj robota z drylowaniem wiśni. Trzeba cierpliwości albo odpowiedniego sprzętu. Gdy już pozbędziemy się pestek, mieszamy owoce z połową cukru i mielonymi migdałami.

Białka ubijamy na najwyższych obrotach z solą, powoli dodając drugą połowę cukru. 

Delikatnie łączymy wiśnie z pianą i wykładamy masę na kruchy spód.

Pieczemy 40 minut w 150 stopniach. 






Przepis dodaję do akcji "W wiśniowym sadzie" zorganizowanej przez Mirabelkę.


W wiśniowym sadzie 2014

2 komentarze: