niedziela, 10 sierpnia 2014

Sznycle z indyka z ricottą, rukolą i suszonymi pomidorami

     To miały być małe, śliczne roladki. Niestety nie udało mi się namówić ich do zachowania formy zawijańców i na patelni zaczęły się rozłazić. Przyjmując życie takim, jakie jest, postanowiłam po prostu usmażyć sznycle posmarowane pysznym serkiem. Jeśli jednak macie więcej samozaparcia albo nici lub szpikulce do dyspozycji, na pewno udadzą Wam się rolady.

     Sprawdzone połączenie ricotty, szpinaku i suszonych pomidorów delikatnie zmodyfikowałam, zastępując szpinak rukolą. To takie danie w stylu nowoczesnej kuchni polskiej, dla niezbyt szalonych, ale ciekawych innowacji gospodyń domowych. Mogłoby też z powodzeniem znaleźć się w menu jakiejś aspirującej jadłodajni.

     Porażka okazała się sukcesem, jak to czasem w życiu bywa. Dzięki większej powierzchni, mogłam posmarować sznycle większą ilością nadzienia, niż zmieściłoby się w roladkach. Nie ma tego złego...



SZNYCLE (LUB ROLADKI) Z INDYKA Z RICOTTĄ, RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI


5 sznycli z indyka, pół słoika suszonych pomidorów w zalewie, garść rukoli, 2 ząbki czosnku, opakowanie ricotty (200 g), sól, pieprz


Przygotowujemy nadzienie/smarowanie: ricottę rozdrabniamy widelcem z solą (na razie ostrożnie z nią, bo pomidory mogą być słone) i pieprzem. 
Następnie do sera dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory z niewielką ilością zalewy. Dodajemy posiekaną rukolę i ząbki czosnku.
Nadzienie powinno być odpowiednio wilgotne - jeśli trzeba, możemy dodać więcej zalewy od pomidorów. Sprawdzamy, czy potrzeba więcej soli lub pieprzu.

Sznycle rozbijamy delikatnie z dwóch stron, najlepiej przez folię spożywczą, żeby nie zniszczyć struktury mięsa. 

Jeśli chcemy zrobić rolady, podsmażamy sznycle króciutko z dwóch stron na oleju, w którym siedziały suszone pomidory. Zdejmujemy z patelni, na środek każdego kotleta kładziemy łyżeczkę farszu  i ciasno zwijamy. Możemy związać nitką lub spiąć szpikulcami do zrazów. Smażymy jeszcze chwilę ze wszystkich stron.

Jeśli nie chce nam się robić zawijańców, smażymy sznycle z jednej strony, odwracamy i każdy smarujemy grubo serkiem. Możemy przykryć na kilka minut, żeby nadzienie się podgrzało.

Jemy z gotowanymi ziemniakami, można też oczywiście dołożyć jakąś jarzynkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz