czwartek, 5 czerwca 2014

Sałatka ze szpinakiem i innymi smakowitościami: jajkiem, szynką, niebieskim serem i pomidorami

     W ostatnim czasie muzyka zajmuje mi tyle czasu, że nie starcza go już na gotowanie. Pomiędzy próbami, wyjazdami i ćwiczeniem trudno mi znaleźć chwile, by skomponować posiłek, skompletować potrzebne do niego składniki i spokojnie go przyrządzić. Obiady jadamy w pizzeriach lub pobliskim barze z domowym jedzeniem, za to na kolację staram się zapewnić coś zdrowego, np. sałatki. Obok klasyków, takich jak grecka i caprese, zrobiłam jedną autorską, na bazie szpinaku. Do młodych liści dorzuciłam różne smakowitości, które sprawiają, że ta sałatka w gorący dzień z powodzeniem może służyć jako obiad.
     Są w niej pomidory, chrupiące skwarki z prosciutto, ugotowane na półmiękko jajko i kawałki sera z niebieską pleśnią. Sos składa się natomiast z oliwy i octu balsamicznego, pasujących do pomidorów i szpinaku oraz miodu, który ciekawie smakuje ze słoną szynką i serem.
     Tymczasem wracam do pracy i czekam na spokojniejsze dni, podczas których będę mogła wrócić do realizowania kulinarnych pomysłów, które już czekają w kolejce oraz do produkowania nowych.



SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I INNYMI SMAKOWITOŚCIAMI: JAJKIEM, SZYNKĄ, NIEBIESKIM SEREM I POMIDORAMI


Na 2 osoby:

150 g świeżego szpinaku, 100 g sera z niebieską pleśnią (lazur, rokpol, roquefort itp.), 80 g włoskiej prosciutto lub innej długodojrzewającej szynki, 2 jajka, duży pomidor, gruboziarnista sól morska, pieprz czarny ziarnisty


sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki płynnego miodu, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz


Szpinak pozbawiamy ogonków i płuczemy. 

Jajka gotujemy na półmiękko czyli 6 minut od momentu włożenia ich do wrzątku. Następnie umieszczamy je w zimnej wodzie.

Szynkę kroimy w paski, które kładziemy na suchej patelni i prażymy, aż staną się chrupiące.

Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy ser.

Mieszamy składniki sosu, najlepiej umieszczając je w słoiczku i energicznie potrząsając.

Na talerzach kładziemy liście szpinaku i polewamy częścią sosu.

Następnie rozdzielamy sprawiedliwie kawałki szynki, sera i pomidorów. Polewamy pozostałą częścią sosu.

Na środku każdej porcji kładziemy obrane i przekrojone na pół jajko, które posypujemy jeszcze odrobiną gruboziarnistej soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu.






Przepis na sałatkę dodaję do akcji "Czas na szpinak 4".


Czas na szpinak 4!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa propozycja na wykorzystanie szpinaku. A że obecnie jest sezon na szpinek...mniam :)

    OdpowiedzUsuń