poniedziałek, 23 czerwca 2014

Sałatka z truskawek i pomidora z serem feta

     Nadal siedzę po uszy w pracy magisterskiej. Zdanie po zdaniu, strony zapełniają się powoli, w niespiesznym tempie wyznaczanym przez wymaganą czcionkę Times New Roman w niezbyt imponującym rozmiarze 12.

     Mimo to staram się robić przerwy na zjedzenie czegoś lekkiego i pożywnego. Idąc dalej w mojej tegorocznej eksploracji na polu nietypowego wykorzystania truskawek, zrobiłam sobie sałatkę z tych właśnie owoców, połączonych z pomidorem i serem feta. Może to szaleństwo, będące przebłyskiem geniuszu, a może dziwny wytwór nadmiernie obciążonego intelektu. Mi w każdym razie smakowało.



SAŁATKA Z TRUSKAWEK I POMIDORA Z SEREM FETA


Podaję składniki w ilości potrzebnej na jedną, próbną porcję, która pozwoli Wam ocenić, czy akceptujecie takie połączenie smaków:

8 truskawek, mały pomidor, 1/4 kostki sera feta, listki świeżej bazylii, pół łyżeczki ziaren zielonego pieprzu

sos: łyżka oliwy extra vergine, płaska łyżeczka miodu, łyżeczka octu balsamicznego, drobnoziarnista sól morska, świeżo mielony zielony pieprz


Zaczynamy od sosu, którego składniki łączymy na emulsję - najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiczku lub za pomocą trzepaczki.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę.
Mieszamy truskawki z pomidorem, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.

Posypujemy listkami bazylii - jeśli są duże, możemy je posiekać - oraz zgniecionymi płaską stroną noża ziarnami zielonego pieprzu.

Polewamy sosem i oceniamy rezultaty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz