Jedliście kiedyś szpinak z truskawkami? Ja nigdy, dlatego koniecznie chciałam spróbować. Chodziła mi po głowie sałatka, ale ostatecznie padło na danie obiadowe na ciepło. Ze szpinaku i truskawek uczyniłam asystę dla pieczonego łososia. Atlantyckiego, bo taki jest podobno bezpieczniejszy niż norweski.
Składnikiem pasującym do szpinaku, truskawek i łososia jest ocet balsamiczny, który spina smakową klamrą te trzy składniki.
Proste, a jednocześnie wyrafinowane. Sycące, a jednocześnie lekkie.
PIECZONY ŁOSOŚ NA SZPINAKU Z TRUSKAWKAMI
półkilogramowy filet z łososia atlantyckiego, 6 łyżek oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki płynnego miodu, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 500 g świeżego szpinaku, kilka truskawek
Najwięcej roboty będzie z obieraniem szpinaku, a więc zaczynamy od tej czynności. Obrywamy twarde łodyżki, a listki płuczemy na sicie, żeby nie chrupał nam w zębach piasek.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego i łyżkę miodu, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Do tej marynaty wkładamy delikatnie opłukany i osuszony filet z łososia i obtaczamy go w sosie. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
W miseczce mieszamy łyżkę miodu i łyżkę octu. Macerujemy w nich pokrojone w plasterki truskawki.
Czosnek drobno siekamy. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nie czosnek. Po chwili dodajemy liście szpinaku. Dusimy go do odpowiedniej miękkości, podlewając nieco wodą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na półmisek wykładamy szpinak i formujemy z niego łoże, na którym kładziemy upieczonego łososia. Polewamy rybę i szpinak marynatą z naczynia żaroodpornego. Dookoła układamy plasterki truskawek.
Do tego można podać młode ziemniaki.
Spieszę dołączyć przepis do akcji "Czas na szpinak 4".
spróbowałabym ale mąż nie lubi połączenia truskawek z mięsem / rybą :( na pewno pysznie smakowało :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj! Możesz podać łososia na szpinaku, a truskawki dołożyć tylko na swój talerz :)
OdpowiedzUsuń