sobota, 31 maja 2014

Pieczony łosoś na szpinaku z truskawkami

     Jedliście kiedyś szpinak z truskawkami? Ja nigdy, dlatego koniecznie chciałam spróbować. Chodziła mi po głowie sałatka, ale ostatecznie padło na danie obiadowe na ciepło. Ze szpinaku i truskawek uczyniłam asystę dla pieczonego łososia. Atlantyckiego, bo taki jest podobno bezpieczniejszy niż norweski. 

     Składnikiem pasującym do szpinaku, truskawek i łososia jest ocet balsamiczny, który spina smakową klamrą te trzy składniki. 

     Proste, a jednocześnie wyrafinowane. Sycące, a jednocześnie lekkie.



PIECZONY ŁOSOŚ NA SZPINAKU Z TRUSKAWKAMI


półkilogramowy filet z łososia atlantyckiego, 6 łyżek oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki płynnego miodu, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 500 g świeżego szpinaku, kilka truskawek


Najwięcej roboty będzie z obieraniem szpinaku, a więc zaczynamy od tej czynności. Obrywamy twarde łodyżki, a listki płuczemy na sicie, żeby nie chrupał nam w zębach piasek.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego i łyżkę miodu, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Do tej marynaty wkładamy delikatnie opłukany i osuszony filet z łososia i obtaczamy go w sosie. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 

W miseczce mieszamy łyżkę miodu i łyżkę octu. Macerujemy w nich pokrojone w plasterki truskawki.

Czosnek drobno siekamy. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nie czosnek. Po chwili dodajemy liście szpinaku. Dusimy go do odpowiedniej miękkości, podlewając nieco wodą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na półmisek wykładamy szpinak i formujemy z niego łoże, na którym kładziemy upieczonego łososia. Polewamy rybę i szpinak marynatą z naczynia żaroodpornego. Dookoła układamy plasterki truskawek.

Do tego można podać młode ziemniaki.
     



Spieszę dołączyć przepis do akcji "Czas na szpinak 4".


Czas na szpinak 4!

2 komentarze:

  1. spróbowałabym ale mąż nie lubi połączenia truskawek z mięsem / rybą :( na pewno pysznie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj! Możesz podać łososia na szpinaku, a truskawki dołożyć tylko na swój talerz :)

    OdpowiedzUsuń