piątek, 9 maja 2014

Domowe nuggetsy i pikantny ketchup

     Nic na to nie poradzimy, McDonald's to część naszej kultury. Tej kulinarnej i tej rozumianej w szerszym kontekście. Dorastamy, nabieramy świadomości i deklarujemy pogardę dla tej sieciówki, ale jeśli jesteśmy z pokolenia, które w dzieciństwie do McDonald'sa zabierano w nagrodę, to smaki, które tam poznaliśmy, zostaną w nas na zawsze. Ja byłam takim dzieckiem.
     Rodzice i nauczyciele chcieli dobrze. Przecież dla nich te restauracje były symbolem zachodniej cywilizacji, która nareszcie zawitała do ich ojczyzny. Posiłek w McDonald'sie był często wpisany w program wycieczek szkolnych jako szczególna atrakcja, a moja Mama organizowała mi tam urodziny, bo uwalniało to ją, kobietę pracującą, od koszmaru wyprawiania w domu kinderbalu. 
     Nigdy jednak nie byłam wobec tamtejszych specjałów bezkrytyczna. Zawsze odrzucało mnie od hamburgerów, a próbując ich niedawno utwierdziłam się tylko w przekonaniu, że są jałowe i płaskie w smaku. Pamiętam też dobrze, że po klasowej wycieczce na McDonald'sowe lody z polewą czekoladową, najdosłowniej porzygałam się od nadmiaru słodyczy. Lubiłam za to McNuggetsy - koniecznie z sosem słodko-kwaśnym - oraz frytki - koniecznie z najlepszym na świecie ketchupem. Ten ketchup można łatwo kupić, ale odkąd wczoraj zrobiłam swój własny, tamten przestał być najlepszym. Słysząc historie o pseudomięsie drobiowym, nie tykam już McNuggetsów, ale od dzisiaj wiem, jak zrobić je w domu. O niebo smaczniejsze i z prawdziwego mięsa. 
     Dzisiejsza młodzież kocha McDonald'sa tak samo, jak poprzednie pokolenie i snując się samopas po centrach handlowych, chętnie korzysta z jego usług. Może nie czuliby takiej potrzeby, gdyby od czasu do czasu dostawali na obiad domowy fast food. Sami zdecydowaliby, co jest lepsze.



NUGGETSY Z PIERSI KURCZAKA


Na 4 osoby:

4 piersi z kurczaka, sporo oleju roślinnego

panierka: 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, szklanka wody, 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka sproszkowanego czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka suszonego rozmarynu, łyżeczka cukru


Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon oraz kroimy w dużą kostkę.

Składniki panierki mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. 

Na patelni rozgrzewamy mocno sporo oleju (tyle, żeby przykrywał kawałki kurczaka do połowy). Kostki mięsa moczymy w panierce i wrzucamy na patelnię. Po ok. 5 minutach obracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. 

Nuggetsy przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z namiaru tłuszczu.


To przepis stworzony na podstawie tego, co znalazłam na temat McNuggetsów w internecie, jednak ta panierka jest tak smaczna, że spokojnie można obejść się bez sosu. Warto jednak spróbować poniższego ketchupu, który przyda się do frytek.



KETCHUP PIKANTNY


cebula, 2 ząbki czosnku, 500 ml przecieru pomidorowego (typu passata, nie koncentratu), łyżka oleju, 2 łyżki sosu Worcestershire, 3 łyżki octu balsamicznego, łyżka musztardy Dijon, 2 łyżki cukru trzcinowego, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonego rozmarynu, kilka suszonych peperoncini (2-4, w zależności od poziomu pikantności, jaki chcemy osiągnąć i jesteśmy w stanie zjeść), sól i pieprz

Cebulę i czosnek siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na nią cebulkę. Smażymy chwilę, by się zeszkliła i na pół minuty dodajemy czosnek.
Dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy cukier, następnie sos Worcestershire, ocet balsamiczny i musztardę. Mieszamy dokładnie.
Doprawiamy dwoma szczyptami soli, świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami. Wkruszamy do sosu suszone peperoncini.
Trzymamy na małym ogniu, mieszając często, aż ketchup nieco zgęstnieje.

Możemy przełożyć do wyparzonego wcześniej słoiczka, mocno go zakręcić, obrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. W ten sposób zakonserwujemy sos. To ilość na mały słoiczek, warto więc zrobić od razu ketchup z podwójnej ilości składników, żeby mieć go trochę w zapasie.
Przyda się na pewno podczas letniego grillowania, sprawdzi się jako sos do pizzy, kanapek i w każdej innej sytuacji, w której mamy ochotę sięgnąć po ketchup.



Nuggetsy podałam ze smażonymi ziemniakami, posypanymi gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie mam piekarnika, więc wcześniej ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroiłam w ćwiartki i usmażyłam na głębokim tłuszczu, podobnie jak nuggetsy. Jeśli macie piekarnik, lepiej będzie pokroić surowe ziemniaki i upiec je z niewielką ilością oliwy.







Dzieła dopełniły ogórki konserwowe, choć będzie pasowała też sałatka z pomidorów, którą pierwotnie planowałam. 



SAŁATKA Z POMIDORÓW



8 pomidorów śliwkowych, 2 łyżki oliwy extra vergine, łyżka octu balsamicznego, szczypta soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz, spora gałązka świeżego rozmarynu


Umyte pomidorki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.

Sos najłatwiej wymieszać w słoiczku. Wlewamy do niego oliwę i ocet, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami rozmarynu. Mocno potrząsamy, by połączyć składniki.

Łączymy z pomidorami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz